Així què s’ha fet des d’Adrinoc?

A continuació us llistem totes les accions què s’han dut a terme, sempre decidides pels assistents a les diferents reunions.

2016

  • Redacció d’una diagnosi general del sector: El sector eqüestre a Catalunya i el seu potencial de desenvolupament als territoris rurals. Recull de diferents estudis i experiències: 100 iniciatives d’àmbit català, 22 iniciatives estatals i 33 d’europees.
  • Diagnosi participativa centrada en l’àmbit territorial d’ADRINOC: Potencialitats i necessitats del sector eqüestre al territori Leader ADRINOC i la seva àrea d’influència. Això ha permès elaborar una base de dades actualitzada dels agents, centres i entitats que treballen pel sector eqüestre al territori: s’han aconseguit un total de 71 referències, s’han identificat 21 associacions al territori vinculades al sector eqüestre: 9 esportives, 5 socials, 1 de turisme eqüestre i 6 relacionades amb la cultura tradicional del cavall. Tota aquesta feina ha suposat 6 visites de camp i 27 entrevistes (7 entitats, 11 empreses i 9 administracions).
  • 2 sessions participatives. Aquestes sessions van acabar dividint el sector eqüestre en 3 grups de treball: esportiu, social i turisme eqüestre. D’aquestes jornades en varen sortir 55 propostes d’accions futures.
  • Jornada tècnica d’intercanvi d’experiències. Amb l’assistència de 80 persones es van presentar els resultats tant de la diagnosi genèrica a nivell català del sector eqüestre, com de la diagnosi territorial de l’àmbit d’ADRINOC i la seva àrea d’influència. Es van presentar experiències de bones pràctiques d’altres territoris en els tres àmbits que s’han anat desenvolupant durant el projecte: esport, turisme i salut. També es va realitzar la visita de les instal·lacions del Centre eqüestre Cavall de Mar.

2017

  • Ampliació de col·laboradors del projecte: S’han mantingut reunions i contactes per aconseguir la implicació i complementar el finançament del projecte amb entitats del sector: Federació Catalana d’Hípica i l’Associació de Centres Eqüestres Esportius de Girona (ACEEGi). També s’ha aconseguit col·laboració de les empreses: Decathlon de Figueres i Equi Passió (botiga d’hípica online).
  • Grups de treball per a la cohesió territorial del sector eqüestre: assessorament per a la seva estructuració i desenvolupament de 3 accions pilot. Segons la vessant a la qual pertanyen, els grups estan formats per centres eqüestres, clubs, centres d’equinoteràpia, d’activitats assistides amb cavalls, entitats del món eqüestre i entitats vinculades a l’Administració.
  • Dia a cavall, jornada de portes obertes als centres eqüestres per donar a conèixer els seus serveis i instal·lacions. Han participat 18 centres amb una assistència de 854 persones. Els centres eqüestres han registrat 261 reserves prèvies, 438 participants a passejades i 312 a tallers.
  • Trobades de treball interdisciplinari en Teràpies Assistides amb Cavall (TAC). En la primera trobada, al PoniClub Girona (municipi de Sant Gregori), s’han presentat els respectius projectes dels centres que hi participen (ja iniciats o en fase de projecte) i s’ha donat a conèixer quines són les fases de creació d’un centre terapèutic (aspectes legals i normatius vinculats als centres d’equinoteràpia i activitats assistides amb cavalls) amb la participació de l’economista Josep Anguera.
  • Xarxa Camins Intercentres, s’han proposat 5 rutes per anar a cavall vinculant allotjaments i centres hípics participants en el projecte. Mentre es continua en el treball d’aquesta xarxa, s’ha cregut oportú fer formació i assessorament als centres en la creació d’un nou producte de turisme eqüestre de caire introductori i pedagògic al món del cavall, adreçat a famílies i nens petits, parelles i grups d’amics, persones totes elles desconeixedores del món del cavall i de la pràctica eqüestre.
  • Identificació de documents i fons d’investigació sobre els beneficis de la pràctica eqüestre Es va considerar com a actuació clau i prioritària, canviar la imatge que actualment té l’imaginari col·lectiu sobre el sector eqüestre associat a un sector elitista i de classes benestants en les grans àrees urbanes; però res a veure amb la seva realitat de la seva pràctica a les zones rurals.
  • Elaboració d’un informe a partir de diferents documents científics nacionals i internacionals, que avalen amb rigor els beneficis i les seves externalitats positives, per tal de difondre els beneficis associats al contacte i la pràctica amb cavalls.
  • Fam Trip amb agents clau territorials per al coneixement del valor afegit del sector eqüestre. Aquesta actuació de caire transversal, tenia com a objectiu millorar el coneixement sobre el sector eqüestre, el seu potencial i les seves externalitats positives en els territoris rurals. Alhora, ha permès donar a conèixer els beneficis de les diferents pràctiques eqüestres, els valors associats i els impactes socials i econòmics sobre el territori on es desenvolupen.
  • Formació pel sector eqüestre: preparació d’un intercanvi de coneixement d’altres models Intercanvi dirigit a professionals de centres, clubs, escoles d’hípiques i centres eqüestres en general de la zona ADRINOC i la seva àrea d’influència, i a professionals de l’àmbit turístic vinculats a l’administració local. La zona escollida va ser la Provence, França, i es va contactar amb un dels centres hípics de referència de la zona, “Poney Club d’Avignon”.

2018

  • Ampliació de col·laboradors del projecte i recerca de finançament per a la II edició del Dia a Cavall 2018 o Reunió amb la FCH amb l’objectiu d’aconseguir el seu suport i la participació en la promoció de la II edició de Dia a Cavall. També s’ha aconseguit la col·laboració com a sponsors de les empreses: Central Hípica, Equipassió i Jani Western.
  • Consell d’Experts, jornada tècnica amb professionals de renom i prestigi dins el sector equí realitzada a l’escola Agrària de Manresa. La finalitat d’aquest Consell ha estat crear un fòrum en el qual tots aquests professionals, a través de la seva experiència, marquin les directrius a seguir pel projecte. Les conclusions d’aquesta reunió han servit de base de la jornada tècnica formativa “El sector del cavall d’oci a les zones rurals”.
  • Visita de coneixement a un centre eqüestre català de referència Visita al centre eqüestre GSIS HÍPICA CAN TAIÓ de Santa Perpètua de Mogoda, una escola d’equitació orientada a la formació de diferents àmbits del món hípic a nivell professional, esportiu, terapèutic i lúdic. D’altra banda, GSIS HIPICA CAN TAIO és un centre Especial de treball, gestionat per GSIS, SCCL (Grup de Serveis d’Iniciativa Social), entitat sense ànim de lucre i registrada al Departament de Benestar i família de la Generalitat de Catalunya.
  • Jornada tècnica: El sector del Cavall d’Oci a les zones rurals. Cap on anem? L’equip tècnic del projecte estratègic d’activitats eqüestres, en representació del sector, ha dut a terme les accions proposades pels Consell d’Experts a través d’una jornada tècnica formativa. Va comptar amb una trentena d’assistents, ha estat molt ben valorada pel sector.
  • II Edició Dia a cavall, amb la participació de 17 centres amb una assistència de més de 2.000 persones a centres de tota Catalunya. S’ha mantingut el nombre de centres eqüestres però en canvi s’ha doblat en nombre de visitants.
  • 3 trobades interdisciplinars de Teràpies Assistides amb Cavalls (TAC en endavant) amb una participació total de 39 professionals provinents de centres eqüestres i d’altres sectors relacionats amb el món del cavall. Les temàtiques de cada trobada TAC han estat molt diverses i sempre proposades pels propis professionals en cadascuna de les trobades TAC realitzades. Arran de les trobades TAC s’ha realitzat un vídeo promocional on mostra els beneficis de la pràctica eqüestre.
  • Reunió amb les tècniques de turisme de les comarques de La Garrotxa, l’Alt Empordà i Osona per impulsar la creació d’un nou producte turístic eqüestre. Al llarg del 2019 es realitzarà una jornada de formació als centres eqüestres per donar a conèixer als seus gestors la creació d’aquest producte i alhora poder-lo comercialitzar ells mateixos des del seu propi centre.
  • Contacte amb un GAL Eslovè ADRINOC ha establert contacte amb un GAL Eslovè que també està treballant la implementació i desenvolupament de l’activitat eqüestre en un territori similar al d’ADRINOC. A través d’aquest contacte hi ha la possibilitat de fer un viatge d’intercanvi d’experiències durant el 2019.

2019

  • Formació en “Assegurances hípiques i les seves cobertures” programada en la sol·licitud inicial del projecte estratègic d’activitats eqüestres pel període 1 de novembre de 2017 a 31 d’octubre de 2018. Aquest any, s’ha realitzat aquesta formació però no dins el pla de formacions del PATT sinó que ADRINOC l’ha ofert de manera complementària.
  • Visita tècnica de coneixement a altres territoris que implantin projectes d’activitats eqüestres Des d’ADRINOC es va identificar un altre GAL belga, el grup Pays des tiges et chavées, que està situat a la zona de la Valònia i ja portava varis períodes dinamitzant el sector eqüestre. Es va conèixer la creació de l’Associació de centres eqüestres en el territori que va crear el GAL belga i així poder fer el traspàs de les actuacions fetes a l’acabament del període.
  • III Edició de Dia a Cavall. Es manté la data de celebració de Dia a Cavall al mes de maig amb l’objectiu que les hípiques poguessin donar a conèixer les seves activitats i instal·lacions de cares als casals d’estiu. Un total de 20 centres entre les comarques gironines, barcelonines i tarragonines van participar en el Dia a Cavall amb més de 2.000 visitants.
  • Taller de creació i promoció de producte de turisme eqüestre. Aquesta formació va oferir unes pautes als centres eqüestres per a la creació i promoció d’un nou producte de turisme eqüestre adreçat a un públic familiar i grups d’amics. Durant la formació, també es va donar orientació als centres sobre quins aspectes havien de tenir en compte per a la realització d’aquestes rutes: medi ambient, paisatge, serveis sanitaris, etc.
  • Consell d’Experts. Es van realitzar dues trobades tècniques entre professionals de renom i prestigi dins el sector equí per crear un fòrum on tots aquests professionals col·laborin i ajudin a marcar les directrius del projecte d’activitats eqüestres.
  • II Jornada Tècnica: Eines per millorar la connexió entre el cavall i la persona. La jornada va tenir lloc el 21 d’octubre a Amer i van assistir-hi al voltant d’una vuitantena de persones. Tots ponents contractats a la jornada tècnica eren professionals reconeguts dins el seu àmbit de competència i amb reconegut prestigi professional. La jornada va comptar amb ponents vinculats a la branca sanitària tant humana com animal: una psicòloga, un entrenador físic, una fisioterapeuta de persones, un fisioterapeuta equí, una infermera oncològica i diversos terapeutes vinculats amb les teràpies amb cavalls.
  • Trobades Interdisciplinàries en TAC. S’han realitzat una trobada interdisciplinària de Teràpies Assistides amb Cavalls (TAC en endavant) amb professionals provinents de centres eqüestres i d’altres sectors relacionats amb el món del cavall. La temàtica de la trobada TAC va estar enfocada a la reestructuració i replantejament amb el sector d’aquestes trobades..
  • 12 càpsules d’un minut de duració on es mostren les diferents pràctiques terapèutiques de les TAC amb l’objectiu de fer-les extensives al públic general i poder-les promocionar.
  • Edició d’una infografia per a donar a conèixer els beneficis del contacte amb els cavalls: socials, físics, comunicatius i cognitius.

2020

  • COVID-19: l’activitat en aquest període no s’ha aturat! Les informacions que anaven sortint eren complexes i difícils d’aplicar al sector eqüestre, ja que aquest àmbit té unes peculiaritats molt concretes. A més de ser un punt de contacte i d’aclariments de dubtes, en el grup va sorgir la necessitat d’explicar la situació eqüestre. ADRINOC no es podia posicionar com a interlocutor, sí va fer de coordinador d’accions i de mediador entre les diferents propostes; així com també va actuar d’altaveu del Grup creat, el Grup representant d’hípiques, centres, associacions, professionals i col·lectius eqüestres de Catalunya.
  • Redacció d’un manifest entre els integrants sobre la necessitat de dur a terme un desconfinament responsable que es va fer arribar a institucions i mitjans de comunicació, aconseguint que se’n parlés a televisions local (com TV Girona en dues ocasions) o a ràdios.
  • Elaboració d’un vídeo per tal de mostrar en imatges la feina que cal seguir fent des dels centres eqüestres tot i el tancament, amb imatges proporcionades pels mateixos centre. Se’n van fer quatre versions: català, castellà, anglès i francès, que també es va difondre a través de xarxes i es va publicar al canal de You Tube d’activitats eqüestres.
  • IV Edició de Dia a Cavall: veient les informacions que s’anaven produïnt, el dia 2 d’abril, l’equip d’ADRINOC va acordar aplaçar el Dia a Cavall i reubicar-lo passat l’estiu i es va plantejar també de canviar-ne el format i fer-lo “virtual”, amb vídeos de cada un dels centres gravats durant l’estiu (ja que els casals d’estiu s’han pogut dur a terme) evitant així l’aglomeració de gent i l’apretat timing de recollida i validació de documentació. S’ha creat un vídeo per cada centre que s’ha publicat a les xarxes socials de Dia a Cavall (Instagram i Facebook) i es va proporcionar als mateixos centres (amb les seves dades de contacte) per tal que també en puguin fer difusió.Paral·lelament s’ha creat una fitxa de cada centre eqüestre amb una fotografia, dades de contacte i resum de les activitats que duen a terme. Aquesta fitxa es va publicar a les històries de les esmentades xarxes socials. Pel Dia a Cavall, el 4 d’octubre, es va estrenar a xarxes i web un vídeo resum amb tots els àudios dels diferents protagonistes dels vídeos i, per tal que tothom s’hi pugui sentir identificat, amb  imatges lliures de cavalls i ponis, no relacionats amb cap club hípic.
  • Consell d’experts: tot i no ser un consell d’experts, per decidir l’estructura i l’esquema de continguts de la web de recursos eqüestres prevista pel 2021, però que s’ha començat a treballar enguany (canvi de partida) sí s’ha contactat amb experts: Ilona Jover: gerent de la Federació Catalana d’Hípica. Es va preguntar pel tipus de consultes que reben a la FCH, els apartats que serien útils a la web i l’ajuda per la cerca de recursos i bibliografia; Jaume Escamilla (director d’Equidress) i Beth Galí (propietària de Natura a Cavall): com a responsables de centres eqüestres es va preguntar sobre les temàtiques que els serien d’utilitat com a centres, quins àmbits, tipus de recursos, etc.
  • Trobades Interdisciplinàries en TAC. Es va programar una formació teòrico-pràctica sobre Coaching amb cavalls a càrrec de Talia Soldevila. Es va decidir fer una formació online via ZOOM amb la part teòrica i deixar la part pràctica per més endavant (en l’anualitat 2021). Vint-i-un participants a la sessió, de dues hores i mitja de durada on Talia va explicar les característiques del coaching amb cavalls, la necessitat de estar format en ambdós aspectes, i va reincidir en aclarir que el coaching no és una teràpia, és canvi, un acompanyament, no una ajuda (ja seria teràpia), on a través de la conversa es guia al client per trencar la seva pròpia idea de que no és capaç.

2021

  • COVID-19: els efectes encara de la COVID-19 han afectat el transcurs del projecte; sobretot pel que fa al timing de les accions previstes. En estar limitades les trobades físiques (i el nombre de persones assistents) s’han anat ajornant les formacions a l’espera de la millora de la situació per, d’aquesta manera, poder fer-ho presencialment.
  • Creació de la web de recursos eqüestres. Amb l’objectiu de facilitar l’accés a material tècnic i de qualitat per a una millora professional del sector eqüestre s’ha treballat en la creació d’aquesta web que inclou un recopilatori d’informació d’utilitat per als centres i la redacció de decàlegs/ check list que ajudin els centres sobre temes concrets.
  • Formació pràctica de Coaching amb cavalls: Les instal·lacions del Turó dels cavalls van acollir la desena d’assistents a aquesta sessió pràctica on es va provar, de primera mà, en què consisteix una sessió de coaching amb cavalls, com ens relacionem en grup per treballar en un objectiu comú i com, a través de preguntes es pot fer un acompanyament per aconseguir respostes que marquin un pla d’acció.
  • V Edició de Dia a Cavall: l’edició de Dia a Cavall del 2021 ha passat per diferents fases: de mantenir format, d’ampliar-lo a el Mes a Cavall, flexibilitzant les dates i formats segons conveniència dels centres eqüestres al canvi total de format, optant finalment per un anunci publicitari divulgatiu que resulti un recurs a temporal i per a tots els centres eqüestres.
  • Consell d’experts: se’n van fer dues reunions; a la 1a es va convocar als assistents en tots els passats Consell d’experts i en especial a la Federació Catalana d’Hípica, qui malauradament va ser baixa en últim moment. Es van identificar les accions més rellevants pel sector eqüestre i quines serien les que haurien de continuar. De la mateixa manera, es va debatre qui n’havia de ser el relleu; es va acordar que una vegada constituïda la nova Junta directiva s’hi contactaria per veure fins a quin punt es poden responsabilitzar del projecte. A la 2a reunió es van determinar els experts contacte, la persona a qui pot acudir FCH per resoldre dubtes sobre el projecte.
  • Trobades Interdisciplinàries en TAC. Reconvertides en formacions, a més de la pràctica de coaching, es va dur a terme també en dues sessions, una introducció a la biomecànica, dirigida a professionals de centres eqüestres a càrrec de Paula Ohlin. Les valoracions van ser molt positives.
  • Formació “Avaluació, seguiment i tractament manual: palpació, estiraments i mobilitzacions del cavall” a càrrec de Patricio Gaffner. Èxit d’assistència en aquesta formació pràctica on els participants van poder aprendre estiraments i mobilitzacions dels membres, coll i dors del cavall i detectar possibles punts de dolor.
  • Jornada tècnica “Activitats eqüestres: una oportunitat real per les zones rurals. Sis anys de projecte creant lligams”: pensada com a esdeveniment de cloenda del projecte, va combinar sessions tècniques, sobre apsectes psicologics i mèdics, amb sessions més pràctiques, com la GTR i TME o el relleu ADRINOC- Federació Catalana d’Hípica.

Activitats Eqüestres

Necessites més informació?

Contacta amb nosaltres